maanantai 28. joulukuuta 2015

Kuvanmuokkausta

Päätin hieman avartaa sitä, miten minä muokkaan kuviani. Muokkaan kaikki kuvat mitä otan Lightroom 6:lla. Suosittelen klikkaamaan noita kuvia, jotta näette tarkemmin. 

Lähtötilanne. Kuvalle ei ole tehty yhtään mitään, suoraan kamerasta auki lightroomiin. Kuva on raw-kuva ja säädöt olivat kuvaa ottaessa suunnilleen tämän mukaiset: 1/80s, f/9,0 ja ISO 800. Kuva on otettu Nikon D3200 ja Tamronin 18-200mm f/3.5-6.3 objektiivilla. 

 Alkuun muokkasin hieman kuvan valotusta ja kontrasteja. Tämä on yleensä se sellainen perusmuokkaus mitä kuville teen. Mututuntumalla valotuksen vähentämistä/lisäämistä yms. Kokeilemalla huomaa parhaiten, että mikä kuvaan sopii. Ja tietysti jokaisella on omat mielipiteensä näissä, jotkut haluavat tehdä todella voimakkaita muokkauksia, joillekin riittää vähempikin. Itse kuulun yleensä jälkimmäiseen ryhmään.

Vapaasti suomennettuja ja selitettyjä (rautalangasta väännettynä) Basic arvoja: 
Temp - Temperature, lämpötila. Jos kuvaan haluaa sitä 'auringonpaistetta' ja lämpöä lisää, on tämä säädin hyvinkin kätevä. Tietysti myös kylmää saa, mutten itse ainakaan kylmään säädä kovin usein.
Tint - Värien sävytystä. Jos käytät, käytä hellästi ja varovasti.
Exposure - Valotus. Perusmuokkauksessa aika kriittinen osa.
Contrast - Kontrasti. Myös hyvin kriittinen osa muokkaamisessa.
Highlights - Koroste, kirkaste. Kirkkaat kohdat vähemmän kirkkaiksi tai kirkkaammiksi.
Shadows - Varjot. Tummat ja varjoisat alueet kannattaa avata tällä.
Whites - Valkoalueet. Tekee vähän saman kuin highlightsit.
Blacks - Mustat alueet. Alueiden tummentamista.
Clarity - Selkeys. Tarkentaa mukavasti, mutta heikentää mielestäni kuvanlaatua. Tätäkin jos käytät, käytä varoen.
Vibrance - No, eloisuus. Miinuksen puolella mustavalkoisemmaksi, plussan puolella värit menevät ööm, eloisiksi.
Saturation - Värikylläisyys. Vähän kuin tuo vibrance.

Nuo ovat siis lähinnä omasta kokemuksesta selitettyjä. Pahoittelen jos ja kun löytyy virheitä.
 Päätinkin sitten lähteä muokkaamaan tätä vähän radikaalimmin. Koska mua ärsytti toi tolppa ja aitalanka, saivat ne luvan lähteä. Päädyin muokkaamaan tätä Photoshop Cs5:ssa.

Unohdin ottaa välivaiheista screenshotteja, mutta tässä nyt viimeistelyä vaille valmis tuotos. En oikein jaksanut panostaa tuohon turvan alla olevaan alueeseen, joten se näyttää aika rumalta. Tälläisiä muokkauksia en kovin usein tee, tai ainakaan tämänkokoiselle alueelle. Yleensä tulee poistettua vain aitalankoja tms. pieniä kohtia. Tähän photoshop urakkaan en paneudu sen suuremmin tälläkertaa. Mutta Clone Stamp tool ja Spot Removal ovat aika käteviä työkaluja tässä. 

 Nyt on turpakin vähän nätimmän ja tarkemman näköinen ja kuvan muokkaamista voidaan jatkaa vielä Lightroomin puolella. Painan siis save ja kuva aukeaa muokattuna Lightroomissa.

Vielä pientä viimeistelyä, lisäsin tuohon entuudestaan tylsään kuvaan hieman eloa nostamalla lämpötila arvoa +24:ään. Eipä tuosta nyt kamalan ihmeellinen tullut, ja joitakin virheitä ja huomaamattomuuksia jäi kuvaan. Tuota pitäisi vielä jatkaa ja korjata omat virheet ja tehdä tuolle puskalle jotain... Ja painotan nyt vielä sitä, etten oikein lopulta jaksanutkaan panostaa tuohon kovinkaan paljoa.

Lopullinen kuva on aika radikaalisti erilainen kuin alkuperäinen, eikö vaan? Niin kuin vanhempani ovat joskus sanoneet: Mihinkään ei voi enää uskoa. Mäkään en yleensä näin paljoa muokkaa kuviani, mutta välillä on hauska leikitellä erilaisilla arvoilla ja nähdä kuinka paljon vaikkapa valon lisääminen muuttaa kuvaa. Kokeilemalla erilaisia muokkaustyylejä löytää varmasti sen oman tyylinsä ja oma silmäkin harjaantuu löytämään oikeanlaiset asetukset ja säätimet kuviinsa. 

Take it. Make it. 

2 kommenttia: